torsdag, oktober 23, 2008

Not if we see you first

Först fick jag pengar av mamma för att köpa en webbkamera, och sen fick jag en webbkamera av min svåger. Mamma sa att jag fick använda pengarna till något annat. Alla vinner! :-) Nåja, jag installerade den igår och kunde sen visa upp bäbisen för hans farmor och farfar. De bor ju ett par stenkast härifrån, så de var mycket glada över att ha upprättat en videolänk. Så från och med nu ser ni oss på Messenger.

Rörmokaren var här och han hade med sig en fuktmätare. Det verkar som om möglet är en gammal relik, väggen är åtminstone inte fuktig i dagens läge. Det känns skönt. Så nu återstår bara att skrapa väggarna rena från gamla tapeter och färger, tvätta med mögeltvätt, måla med primer, tapetsera med Cover Up och måla ett par gånger. Easy peasy! Jag gillar verkligen inte att renovera. Kanske dör jag av leda, men det finns en viss risk att arbetet blir klart innan också. Den som överlever får se.

Regeringen har nobbat utbyggnaden av fastighetsboxar. Det var dumt som fan. Regeringen är de som bestämmer hur mycket vinst Posten ska gå med varje år. Eftersom postmängden minskar hela tiden och den post som skickas succesivt övergår från att vara A-post till att vara B-post så betyder det att Posten förlorar inkomster. Nu extra mycket eftersom t ex Bring Citymail också expanderat sin B-postutdelning till fler orter i Sverige. Posten måste då också förlora utgifter och då är det mest effektivt att minska personalmängden. Det gör man genom att låta maskiner sortera de flesta C5-kuvert i den ordning de ska delas ut, något som beräknas förkorta tiden en brevbärare ägnar åt sortering varje dag med cirka tjugo minuter. Dessa tjugo minuter kan då brevbäraren istället dela ut post på en del av en annan tur som delats upp då en av brevbärarens kolleger fått sluta. Självklart förstår också Postens ledning att oavsett om det är två brev eller ett brev per lägenhet som ska delas ut så måste den fysiska adressen besökas av en brevbärare. Det är en av anledningarna att Posten har bearbetat Post- och Telestyrelsen för att öka mängden fastighetsboxar i Sverige. En annan anledning skulle kunna vara att Posten redan idag förlorar pengar på förslitningsskador i brevbärarnas höfter och knän, och kommer göra det ännu mer då brevbärarna blir färre och tvingas täcka allt större områden med sina turer.

En tredje anledning skulle kunna vara att den post och reklam som delas ut idag har ett större format än de små brev som skickades då många brevinkast installerades. Få människor idag kör bilar från femtitalet, cyklar på en cykel från femtitalet eller ser sina HD-teveprogram på en gammal trettontums svartvit teve. Många flerfamiljshus som byggdes på femtitalet har idag genomgått byte av såväl elektriska stammar som avloppsstammar och med stor sannolikhet installerat bredband. Men ICA Buffé, skivorna från CDON och ett halv kilo reklam i en storlek något större än A4 förväntas oskadda glida in genom ett hål byggt för påskkort. I knähöjd eller halshöjd sitter en lucka med sprucket glas upphängd på en sextio år gammal tunn metallfjäder. Trycksvärteförgiftningen i stjärten måste ha stigit alla åt huvudet. Regeringen ser sin vinst rida in i solnedgången och brinna upp. Allt blir svart. The End.

3 kommentarer:

puterman sa...

Charles Bukowski roterar i sin gravt, för att visa sin sympati.

[wv: lgherita, dvs. nästan en margarinitha]

Simon sa...

Fin kamptext! Jag vill bara lämna allt, gå med i SAC och gå ut i vild strejk.

hjon sa...

Simon: SEKO är det som gäller för oss postisar. Vet dock inte om jag sympatiserar med arbetare bara sådär, har kanske träffat för många som tycker att om alla bara hoppade över gymnasiet och nötte ut sina kroppar med hårt kroppsarbete innan fyrtio års ålder så skulle världen vara en bättre plats att leva på.

Puterman: Charles Bukowski roterar av grav abstinens och kättja.